Even voorstellen, Zaate Hermenie Nepomik uit Swalmen

 

 

Nepomik is nog uit de vorige eeuw en een van de oudste en tevens enige Zate Hermenie van Swalmen; de anderen zijn joekskapelle.
Oorspronkelijk ontstonden zate hermenieën als tegenhangers van de normale harmonieën, die er geen zin in hadden om met Carnaval stemming in de kroegen te brengen, hieruit is "de pleziermuziek" ontstaan, deze wordt overal veel gehoord waar openbare feesten zijn, om daar wat extra sfeer te brengen.
Terug naar Nepomik: In 1988 ontstaan uit een fusie van twee andere muziek kapellen, een met de naam N.E.P. {niet echt professioneel} en {Dikke Mik}.
Op een avond, de twee kapellen stonden er niet goed voor, het aantal personen m.b.t. de bezetting was bedroevend, er werd besloten om beide kapellen samen te voegen. De gebruikelijke glazen gerstenat werden besteld en het denkwerk kon beginnen. Na een x aantal uren kwam de combinatie NEPOMIK op de proppen.
Een samengaan van NEP [niet echt professioneel] en [dikke mik]. Neem daarbij dat Swalmen met de stad Nepomuk in Tsjechië 'n jumelage heeft en de HH Nepomecemus op swalmbrug in Swalmen staat, dan komt alles samen met tegelijk een patroonheilige erbij.
Tenslotte zijn ook de namen van veel Harmonieën aan een heilige verbonden. Met een luchtige fantasie een prachtige naam.
Uit het een en ander is ook het logo van NEPOMIK ontstaan.
Nepomecemus kon zwijgen als de Moldau en dat gaat ook voor Nepomik een beetje op, niet praten maar muziek maken en plezier brengen. In de loop van ons bestaan is ook de muziek en de kwaliteit ervan flink verbeterd, vandaar dat we regelmatig gevraagd worden om op te treden.
Onze muziek varieert van Polka, Mars en Wals tot Rock en Smartlap en alles er tussen in. Dit doen we met veel plezier. Een spreuk die regelmatig opduikt is: Nepomik speelt mooi, Nepomik speelt hard ( luid ) dit is af en toe van toepassing, vooral als er al het een en ander aan Bacchus is geofferd.
Ondertussen bestaat Nepomik uit 15 leden, die in Swalmen en de rest van Europa regelmatig een optreden verzorgen.